Buskaping in Rio

Posted on Updated on

sequestro-onibus-174-rio-2000-size-598
Scène uit de film ‘Ônibus 174’

Vanavond iets na vijf uur werd er een bus gekaapt op de Avenida Brasil, een van de drukste verkeersaders van Rio de Janeiro. Mijn vriend zette toevallig de TV aan. Bus 723 stond dwars op de weg en was omringd door politiewagens. Een man stond door een van de busraampjes te onderhandelen met de 33-jarige kaper, die een meisje van achttien en de buschauffeur gegijzeld hield.

Ik zat direct op het puntje van mijn stoel. Deze scène kwam me net iets te bekend voor. In 2000 werd er ook een bus gekaapt in Rio. Bus 174. Het liep tragisch af. Het meisje dat destijds gegijzeld was werd op het moment van de ontknoping live op televisie doodgeschoten. De gijzelnemer werd kort daarna gewurgd door de militaire politie in het politiebusje.

De gijzelnemer die bewapend was met een revolver, bleek achteraf te hebben gefaked dat hij al iemand in de bus had doodgeschoten. De politie was hierdoor volkomen over de rooie. Op het moment dat hij met het gegijzelde meisje onder schot eindelijk de bus uit kwam, viel één van de agenten hem van achteren aan, waarop hij het meisje door haar hoofd schoot.

De reden dat ik dit verhaal zo goed ken, is dat ik op exact dezelfde plaats zelf ook ben overvallen in de bus. In Jardim Botânico. Dit was in 2009. Bus 172. Een man met een revolver. Hij heeft mij gedurende twee tergend lange minuten onder schot gehouden. Intussen moesten alle inzittenden van de bus hun geld en mobiele telefoons inleveren.

Ik moest alles verzamelen en in een plastic zakje doen. Hij schreeuwde naar me dat hij die briefjes van twee niet hoefde. Een paar seconden later stapte hij de bus uit. Ik begon heel hard te lachen van de zenuwen. En de buschauffeur bleef nog een tijdje stil staan met de deuren open waarop iedereen begon te roepen: ‘Wegwezen! Rij nou weg!’. Doodsbang dat de overvaller nog een keer terug zou komen.

Wat me nog het meeste bij is gebleven van deze gebeurtenis, is de totale paniek dat je het gedrag van anderen niet in de hand hebt. De angst dat als iemand anders ook maar iets verkeerds doet of zegt, ik er ben geweest. Een oude man riep toen het allemaal voorbij was ‘ha, ik heb nog 100 real in mijn zak, die heb ik hem mooi niet gegeven!’. Nou lekker voor je.

Het meisje van vanavond werd bedreigd door een crack junkie met een schaar. Maar ik denk niet dat dat het er voor haar ook maar iets minder spannend op heeft gemaakt. Op moment dat je omringd wordt door zwaar bewapende militaire politie die ieder moment kan ingrijpen.. En dat dan uren lang! Als ik me bedenk wat een impact die kortdurende busoverval op mij heeft gemaakt, kan ik me niet voorstellen wat dat met je moet doen.

Wat een opluchting toen vanavond eerst de buschauffeur en vervolgens het meisje én de gijzelnemer de bus uit kwamen. Hij had zich overgegeven. Graças a Deus. Nu toch maar hopen dat hij niet is gewurgd door de politie.

Advertisements

2 thoughts on “Buskaping in Rio

    Linsey said:
    May 11, 2014 at 04:53

    Heftig zo’n ervaring, mooi beschreven.. Fingers crossed voor het wk….

    […] de Copacabana. Daarnaast was de stad nog één grote verkeerschaos en bij terugkomst in Nederland las ik via An dat er weer een bus gekaapt […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s